Pizzadeeg 1

Pizzadeeg maken is zeker geen moeilijk maar wel een secuur klusje. Het enige dat je moet doen is alles goed afwegen en stap voor stap onderstaande beschrijving volgen. Dit is 1 van de vele manieren en recepten voor het maken van pizzadeeg.

Dit recept geeft je een heel veelzijdig pizzadeeg geschikt voor dunne en dikkere pizza’s met meer beleg.

Het belangrijkste ingrediënt voor een goede pizza is goed meel. Het is heel belangrijk dat het deeg goed elastisch is, en de gluten in de tarwe zorgen hiervoor. Gebruiken daarom bij voorkeur Italiaanse tarwebloem Farina type 00. De type aanduiding zegt iets over de maling: 00 is het fijnst, gevolgd door 01, 02 … Als alternatief kan je ook durum bloem gebruiken.

Durum is een harde tarwe uit Zuid Europa welke meer gluten bevat dan standaard tarwe. Hoe dan ook, kies altijd voor een bloem met zeker 10 procent gluten en neem de fijnste maling die je vinden kan.

Kan je bovenstaande meelsoorten niet vinden maak je dan niet al te veel zorgen. Een zelfgemaakte pizza met “gewone” tarwebloem geeft ook nog steeds een geweldig resultaat. Zeker als je de pizza bereid op een echte pizzasteen of op je eigen barbecue.

Ingrediënten voor pizzadeeg

300 ml lauwwarm, 30 a 35ºC, water.
500 gram bloem
40 gram suiker
zakje van 7 gram gedroogde gist
10 gram zout
3 eetlepels olijfolie

Bereiding van pizzadeeg

 1. Los de suiker in 100 ml water op en roer de gist er door. Dek het af met keukenfolie en zet het 5 tot 10 minuten weg. Je zal zien dan er een dikke schuimlaag op ontstaat, dit is goed! Mocht dit niet of nauwelijks gebeuren, gooi het dan maar weg want dan is je gist oud. Je moet dan eerst naar de supermarkt om nieuwe gist te kopen.
 2. Zeef de bloem, mix het zout er doorheen en kieper het bij elkaar in een grote kom
 3. Maak een kuiltje in het midden en giet daar de 200 ml water, de gist/suiker/water mix en 2 eetlepel olijfolie in.
 4. Roer met je hand van binnen naar buiten de bloem in het water, net zo lang totdat er 1 hoop plakkerig deeg is ontstaan. Het deeg moet loskomen van de randen maar nog plakken aan de bodem. Plakt het deeg nog aan de randen dan voeg je wat bloem toe. Plakt het deeg niet meer aan de bodem dan voeg je kleine beetjes water toe.
 5. Strooi wat bloem op het aanrecht en kieper de inhoud van de kom op het aanrecht.
 6. Kneed het deeg 15 minuten met de hand door. Het is belangrijk om zolang te blijven kneden, dit activeert de gluten. De techniek die je gebruikt is eerst een bal te vormen, deze plat te drukken, je trekt de dan verkregen plak een beetje uit elkaar, vouwt hem weer dubbel, drukt het weer plat, enzovoort. Als het deeg heel plakkerig wordt, voeg je een beetje bloem toe dat je door het deeg kneedt, maar vaak is het voldoende om het deeg het bloem te laten opnemen waarmee je het aanrecht bestuift. Let er op dat je ook niet teveel bloem toevoegt zodat het deeg te droog wordt. Het deeg is het mooist als het nog een beetje plakt.
 7. Na een kwartier heb je lamme armen en handen van het kneden, maar als het goed is ook een mooie bal elastisch deeg, die net niet aan het aanrecht blijft kleven, en zeker niet zo droog is dat er scheurtjes in komen.
 8. Vet een beslagkom in met de rest van de olie, leg de deegbal in de kom en draai deze meteen om (zo is de bovenkant ook ingevet). Dek het deeg losjes af met keukenfolie en zet het weg op een warme plaats (bij voorkeur rond de 25 graden). Na 3 kwartier tot een uur is het deeg in omvang verdubbeld. Als dat eerder het geval is, dan is het ook goed, is het na een uur nog niet verdubbeld, dan laat je het nog even staan.
 9. Als het deeg dus in omvang verdubbeld is, sla je het met je vuist of een platte hand terug. Kneed het nog heel even licht door, een minuutje is genoeg. Door dit kneden wordt het gist herverdeeld en dit zorgt voor een gelijkmatig deeg dat ook straks in de oven nog goed rijst en bruint.
 10. De hoeveelheid deeg is voldoende voor 4 gewone of 3 grote pizza’s. Verdeel het deeg dus in 4 gelijke porties en maak hier balletjes van. Vet je handen even in met wat olie en laat de deegballen door je handen rollen, zodat ze licht vettig zijn.
 11. Wil je dezelfde dag nog pizza maken dan leg je de balletjes op een licht ingevette bakplaat met een redelijke afstand van elkaar en afgedekt met keukenfolie in de koelkast.
 12. Ga je de volgende dag pizza maken dan vet je de bollen in met wat olijfolie en doe je ze per stuk in een afsluitbaar vershoudzakje. Het invetten heeft als enige doel dat je de bol weer makkelijk uit het zakje krijgt.
 13. De ingepakte bollen kunnen ook tot zeker een maand bewaard worden in de vriezer. leg ze dan een dag van te voren in de koelkast als je ze wilt gebruiken.

ingredienten-pizzadeeg
Alle ingredienten voor pizzadeeg keurig afgewogen.

gist-water-suiker-mix
Als je een bruine schuimlaag op de water, suiker en gistmix ziet dan weet je dat de gist nog leeft.

mix-van-bloem,-water-en-suiker-gist-mengesel
Kieper alle ingrediënten inclusief de gistmix in een kom.

gelijkmatige-mix-van-alle-ingredienten
Roer net zo lang tot alles verandert is in een gelijkmatige mix. dit kan met de hand of met een keukenmachine met een deeghaak.

stort-pizzadeeg-op-aanrecht
Nu bestuif je het aanrecht met een beetje bloem en leeg je de kom.

kneden-pizzadeeg-1
Nu mag het deeg gekneed worden door steeds het deeg dubbel te vouwen en weer uit te rekken door vooruit te duwen.

kneden-pizzadeeg-2
Dit doe je zeker 10 tot 15 minuten. Net zo lang totdat er een zijdezachte bal is ontstaan.

pizzadeeg-kneden-tot-zijdezachte-bal
Deze bal verdeel je in 4 gelijke delen.

4-mooie-ballen-pizzadeeg
En rol je ze mooi rond. Dit is het moment om te beslissen of je de deegballen nu meteen wilt gebruiken of dat je ze invriest. Dan doe je elke bol apart in een afsluitbare zak en samen in een grotere.

leg-de-ronde-bollen-pizzadeeg-op-een-ingevette-ovenplaat
Ga je ze meteen gebruiken dan verdeel je de bollen deeg op bijvoorbeeld een ovenschaal en dek je ze af met keukenfolie.

bollen-pizzadeeg-klaar
Na een uur zie je dat de bollen een keer zo groot zijn geworden en mag je ze gebruiken om er pizzabodems van te maken.

Zo, het deeg is klaar. Als je het zoals wij aanraden een dag van te voren maakt, dan heb je tijd genoeg om nu de saus te gaan maken.

vooraanzicht-barabiku-pizzaring

En natuurlijk smaakt je zelfgemaakte pizza het best als deze gemaakt is op een echte houtgestookte pizzaoven.