Spaanse tomatensaus

Je kunt je tomatensaus eenvoudig een Spaanse twist geven. Heel belangrijk is om pimenton te gebruiken, dat is gerookte paprikapoeder.

Ingrediënten Spaanse tomatensaus

2 uien, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 blik (400ml) tomaten(blokjes). Ingeblikte tomaten smaken vaak beter dan verse  tomaten
1 blikje (70 gram) tomatenpuree
250 ml rundvleesbouillon
1 eetlepel gehakte Italiaanse kruiden
1 glas Rioja
1 pot (300 gram) geroosterde paprika zonder vocht, in stukjes gesneden
2 theelepels pimenton
eventueel 1/2 theelepel chilipoeder
zout en zwarte peper naar smaak

Bereiding Spaanse tomatensaus

  1. Ui goudgeel fruiten, knoflook toevoegen en 1 minuut laten mee fruiten
  2. Tomatenpuree toevoegen en even meebakken
  3. Pimenton toevoegen, even omscheppen en dan afblussen met Rioja
  4. Bouillon toevoegen en even in laten koken
  5. Tomatenblokjes, paprika stukjes en Italiaanse kruiden toevoegen
  6. Geheel 20 tot 30 minuten laten sudderen
  7. Met een staafmixer de saus pureren
  8. Proeven en eventueel chilipoeder toevoegen
  9. Op smaak brengen met zwarte peper en zout

Heb je de saus eenmaal gemaakt, dan is je basis voor Spaanse pizza’s gelegd. Als topping kan je chorizo, Serano ham of bijvoorbeeld Salchichon, gerijpte Catelaanse salami gebruiken.

Pata Negra, de oude en in Spanje verboden benaming voor de ham van het Iberico varken, is ook heel lekker maar dat vinden wij een beetje zonde, en heel prijzig, om op je pizza te leggen. Die moet je zo uit het handje eten.

Er is geen Spaans alternatief voor Mozzarella, maar wanneer je ook nog wat harde kaas over je topping wilt strooien, gebruik dan eens Manchego, de beroemde Spaanse schapenkaas uit de regio La Mancha.

Doe eens gek, go Loco, en maak de volgende keer een Spaanse pizza! Olé