Tomatensaus

Tomatensaus kopen is makkelijk maar zelf maken is niet zo heel veel moeilijker. Is tomatensaus nou echt belangrijk voor een pizza? Ja! Een pizza zonder tomatensaus is als Romeo zonder Julia, bier zonder alcohol, Bassie zonder Adriaan, je snapt het wel.

En een pizzasaus is heel eenvoudig in een half uurtje te maken. We geven je hier een basis recept, maar laat je fantasie eens gaan en voeg bijvoorbeeld een potje geroosterde paprika’s aan de tomaten toe, of kruid de saus met pimento (gerookte Spaanse paprikapoeder).

Of maak ‘m extra pittig met wat chilipoeder. Heb je een beetje Italiaanse rode wijn open staan? Blus de ui/knoflook na stap 2 hieronder dan af met een half glas wijn en laat het iets inkoken. Jij bent de kok, het is jouw pizzasaus!

Ingrediënten tomaten saus

1 ui, fijn gesnipperd
1 teentje knoflook, ragfijn gehakt
1 eetlepel gehakte verse Italiaanse kruiden
1 blik (400ml) tomaten(blokjes). Echt waar, bliktomaten geven een vollere smaak aan de saus dan verse, eventueel een blikje (70 gram) tomatenpuree voor een nog vollere smaak
2 eetlepels olijfolie om te bakken
Peper en zout naar smaak

Bereiding tomaten saus

  1. Fruit de ui in de olie in een pan met een dikke bodem, op een matig vuur tot deze glazig is.
  2. Laat de knoflook een minuutje meebakken. Let er op dat de ui en knoflook niet bruin worden!
  3. Voeg de tomaten, eventueel de tomatenpuree en de gehakte kruiden toe.
  4. Laat het geheel 20 tot 30 minuten heel zachtjes koken
  5. Pureer de saus met een staafmixer
  6. Breng op smaak met zout en peper, maar houd rekening dat toppings en kaas vaak al behoorlijk hartig kunnen zijn.

Je kunt ook lekker veel maken en dit in porties invriezen, ben je snel klaar de volgende keer dat je pizza maakt!