Welke kazen doe je op de pizza

Wie Pizza zegt, zegt kaas. Maar welke kaas kan je eigenlijk gebruiken? Niet elke kaas is zomaar geschikt als kaas voor op de pizza. We geven hier een lijst met kazen die volgens ons heel goed zijn voor een zelfgemaakte pizza.

vooraanzicht-barabiku-pizzaring

En de zelfgemaakte pizza bereid je natuurlijk in een echte pizzaoven. Met de Barabiku pizzaring maak je van je eigen barbecue een echte houtgestookte pizzaoven.

Meer informatie pizzaring
Meteen pizzaring bestellen

Mozzarella

MozarellaNatuurlijk mozzarella. Samen met de tomatensaus en het pizzadeeg uiteraard vormt mozzarella een goed team, een solide basis. Sterker, dit is meteen de eenvoudigste, bekendste en een van de meest geliefde pizza’s, een Margarita: deeg, tomatensaus en mozzarella…. heerlijk.

Mozzarella is de dradentrekker, de oorzaak waarom je iedereen die een pizza eet een hap ziet nemen om dan de punt vervolgens zover van de mond te bewegen als zijn of haar armen lang zijn. Het is mild en romig van smaak.

Er is mozzarella van buffelmelk (duur, zachte structuur en lekker) en van koemelk (goedkoop, rubberachtige structuur en bijna smaakloos). De meningen lopen uiteen over welke variant het meest geschikt is voor pizza’s.

Over het algemeen is de koemelk variant meer geschikt omdat deze droger is waardoor de pizza krokanter wordt. Volgens ons is dit gemakzucht. Snij de buffelmozzarella in kleine blokjes, leg deze even op keukenpapier en dep de bovenkant met een ander stuk keukenpapier.

Bijna alle pizza’s gebruiken mozzarella en tomatensaus als basis. En da’s niet voor niets.

Parmigiano Reggiano – in gewoon Hollands, Parmezaanse kaas

Parmigiano-ReggianoNaast de gesmolten mozzarella worden pizza’s vaak bestrooid met een harde geraspte Italiaanse kaas. Deze zijn vaak zout en versterken daardoor de smaak van de ingrediënten. De lekkerste kaas hiervoor is Parmigiano Reggiano en het beste resultaat krijg je door zelf een stuk te kopen en te raspen. Dit is een heel stuk lekkerder dan zakjes geraspte (of nog erger, gemalen) Parmezaanse kaas.

Als alternatief voor Parmigiano Reggiano voor het bestrooien, kan je de volgende harde kazen gebruiken om te raspen:

 • Pecorino Romano. Dit is een harde, vrij zoute Italiaanse schapenkaas.
 • Oude of overjarige Hollandse kaas (met van die lekkere zoutkristalletjes)
 • Grana Padano is een harde Italiaanse kaas die lijkt op Parmezaanse kaas.
 • Montasio Vecchio of Stagionato is een geurige pikante kaas.

maar ook, afhankelijk van je smaak een rijtje meer uitgesprokener kazen:

 • Gruyère is een zoete Zwitserse kaas met een zoute bijsmaak
 • Emmentaler. Dit is een Zwitserse kaas die na een rijping van 2 a 3 maanden een milde nootachtige smaak heeft.
 • Cheddar is een gele tot oranje-gele, wat pittig smakende, van koemelk gemaakte, harde kaas.
 • Cantal. Een harde Franse kaas met frisse zure nootsmaken.
 • Laguiole lijkt veel op de Cantal maar is wat smeuïger.
 • Salers. Wederom vergelijkbaar met de Cantal maar met een iets complexere smaak

Experimenteer er maar op los met harde of half harde kazen. Onthoud: Het is jouw pizza!

Blauwader kazen

roquefortDit zijn over het algemeen genomen kazen met een zeer sterke en uitgesproken smaak die zich wel goed lenen om op een (kaas) pizza te gebruiken (als je er van houdt, natuurlijk). Door de kracht van de smaak heb je er vaak maar een beetje van nodig. Enkele voorbeelden zijn:

 • Gorgonzola is een een heel zachte, boterachtige kaas uit Italië.
 • Stilton heeft een sterke geur, en is zacht van smaak.
 • Roquefort. Een pikante schapenkaas die gerijpt wordt in grotten.
 • Danish Blue is een kaas van koemelk met een milde smaak

Er zijn nog vele andere kazen en nog veel meer combinaties. Hard, zacht, jong, oud, blauwader, wit- of roodkorstkazen. Wij zeggen: probeer maar wat je lekker lijkt. Maar de kaaspizza is natuurlijk Quatre Formaggi: Gorgonzola, Mozzarella, Pecorino en Taleggio. Zie recept elders op deze site.

Houd er rekening mee dat veel kazen behoorlijk zout kunnen zijn. Dus wanneer je weet dat je behoorlijk zoute kaas gaat gebruiken, kan je misschien in je pizzasaus het zout weglaten. Maar dat is natuurlijk aan jou zelf om te beslissen.

Speciale pizzakaas

Tot slot: In de meeste supermarkten kan je ook “speciale pizzakaas” verkrijgen. Alleen deze pizzakaas is geen 100% echte kaas, maar bestaat voor een deel uit kaas aangevuld met andere toevoegingen.

Het wordt veel toegepast in de fastfood branche en op kant en klaar pizza’s. “Is het makkelijk?” Ja, het is geraspt, het smelt gelijkmatig, loopt niet uit, trekt geen lange draden. “Is het lekker?” Tja, smaken verschillen, zullen we maar zeggen. ben je serieus in het maken van jouw eigen pizza dan laat je ze lekker liggen.